Kategórie

logo
Čo doma pripraviť ešte pred pôrodom? | E-kociky
03 Oct

Budúcim mamičkám sa môže zdať, že vaše tehotenstvo bude trvať hádam navždy, ale vaše bábätko bude na svete, ani sa nenazdáte. Medzičasom využite dlhé čakanie, aby ste sa čo najlepšie pripravili na príchod nového člena rodiny. Kúpa kočíka rozhodne patrí medzi tie najdôležitejšie veci vašej novej výbavičky, a keďže ide o nemalú investíciu, každá mamička si dá záležať pri výbere. 

Čo hľadáme? Bezpečnosť a kvalitu za rozumnú cenu. Čo však, ak vás strašia povery týkajúce sa kúpy kočíka ešte pred narodením bábätka? Nebuďte poverčivé, naopak, ak si vopred naplánujete niektoré veci, môžete si lepšie vychutnať tehotenstvo a po narodení dieťaťa sa venovať výlučne len jemu.

Rovnako ako nákup vášho prvého auta, aj nákup prvého kočíka je významným momentom. Mamičkám však radíme, že nie dizajn je rozhodujúcim faktorom, ale práve to, aké funkcie má kočík, aká je jeho údržba, či nebudete mať problém zložiť ho do auta, alebo s ním prechádzať cez vchody do domu.

Začnime tým, že je potreba popremýšľať o tom, ako svoje povinnosti zladiť s potrebami dieťatka, aby samotné presúvanie z miesta na miesto nepridávalo zbytočné starosti na plecia. Či už žijete sama alebo s partnerom, či máte ďalšie deti, ktoré bude treba odprevadiť alebo vyzdvihnúť zo školských zariadení a podobne. Ak žijete v meste a musíte ísť všade pešo či autobusom, vaše potreby budú veľmi odlišné od mamičky, ktorá cestuje výlučne autom. Prechádzka parkom, rýchle nákupy potravín v blízkom obchode, návšteva lekára či cestovanie za návštevou príbuzných.

Čo je treba zvážiť:

       Pozrite sa na chodník, ktorým budete deň čo deň tlačiť kočík. 4-kolesové kočíky sú skvelé na hladké chodníky, 3-kolesové majú väčšie kolesá a dostanú sa cez trávu a nerovnomerné povrchy lepšie.

       S kočíkom budete chodiť všade! Ak žijete ďaleko od obchodov a priateľov a kočík budete nakladať a vykladať z auta „každú chvíľu“, síce možno naberiete svaly, no zaťažíte si chrbát. Myslite na to, keď sa budete rozhodovať.

       Ak využívate verejnú dopravu, autobusy či električky, budete pravdepodobne občas potrebovať pomoc, a potom nájsť vyhradené miesto pre kočíky.

Výber kočíka znie dosť „strašidelne“, avšak stačí len zistiť, aké značky sa vám páčia, aký dizajn preferujete, aký je váš rozpočet a potom si už len stačí vybrať ten vhodný, v ktorom sa bude vaše bábätko cítiť ako v bavlnke.

Mnoho značiek teraz ponúka kombinované kočíky, ktoré okrem vaničky či sedadla do kočíka ponúkajú detskú autosedačku (vajíčko) či iné príslušenstvo, ktoré určite využijete počas prvých rokov dieťatka. Aj keď sa to zdá na prvý pohľad ako vyššia investícia, neskôr nebudete musieť kupovať ostatné doplnky osobitne a napokon vás kombinovaný kočík môže vyjsť lacnejšie.

Aké príslušenstvo ku kočíku potrebujem?

Kočík zväčša obsahuje potrebné príslušenstvo, ktoré vaše dieťatko ochráni za každého počasia. Kryt pred dažďom je nutnosťou a počas horúcich dní by ste rozhodne neodmietli malý slnečník či sieťku na ochranu pred hmyzom. V zime zas budete potrebovať fleece podšívku alebo fusak.

Ďalšia výbavička pre novorodenca

Prinášame vám základný zoznam detských potrieb, aby ste sa ubezpečili, že máte všetko na mieste, kým príde vaše dieťatko domov.

Základné oblečenie pre bábätko by malo byť výlučne bavlnené a po kúpe ho vyperte, aby ste ho potom mohli spokojne použiť. Nekupujte zbytočne veľa kusov najmenšieho oblečenia, pretože novorodenec rastie ako z vody.

Budete potrebovať košieľky, body, tričká v počte cca 5-7 kusov. Niekoľko dupačiek so spodným zapínaním rôznej hrúbky, 3 bavlnené kabátiky, čiapku – v lete bavlnenú alebo plátenú, v zime hrubšiu. Ponožky, rukavičky a kombinéza sú samozrejmosťou.

Výbava, ktorú potrebujete po príchode z pôrodnice

Postieľka a posteľná bielizeň s plachtou, podložka na ochranu matraca, prikrývky, zavinovačky, deky, vaničku na kúpanie, žinky a osušky. Samozrejmosťou je prebaľovací stôl, detská kozmetika, odsaváčka hlienov, kefka na vlasy, vatové tyčinky, teplomer a nožničky s tupým koncom. Nezabudnite ani na dojčenskú fľašku i cumlík. A samozrejme plienky. Veľa, veľa plienok ... :)